Dienst Toeslagen wijst 150.000 mensen op mogelijk recht zorgtoeslag

Op 25 en 26 juni ontvangen zo’n 150.000 mensen een brief op de mat waarin staat dat ze mogelijk recht hebben op zorgtoeslag 2023. In de brief vertellen we hen hoe zij kunnen checken of zij inderdaad recht hebben op zorgtoeslag met terugwerkende kracht en hoe zij dit kunnen aanvragen. De zorgtoeslag over 2023 kan men alsnog aanvragen tot en met 1 september 2024.

Toelichting algemeen directeur

Coert Kleijwegt (algemeen directeur Dienst Toeslagen): Soms weten mensen niet dat ze recht hebben op toeslagen. Of ze vragen geen toeslagen aan omdat ze bang zijn dat ze moeten terugbetalen. Als je met terugwerkende kracht aanvraagt, is de kans klein dat je toeslag terug moet betalen. Nu zijn de meeste definitieve inkomensgegevens uit 2023 bij ons bekend. Voor mensen die een brief ontvangen, is de kans groot dat ze zorgtoeslag kunnen aanvragen over vorig jaar. In de brief leggen we uit hoe zij kunnen checken of zij inderdaad nog recht hebben op zorgtoeslag uit 2023 en hoe ze dit kunnen aanvragen.”

Andere manieren voor aandacht niet-gebruik

Naast de brief vragen we ook via landelijke en regionale media aandacht voor het aanvragen van kindgebonden budget of huur- en zorgtoeslag met terugwerkende kracht. We kunnen namelijk niet iedereen aanschrijven die mogelijk recht heeft op deze toeslagen. Een mogelijk recht op toeslagen kunnen mensen checken via toeslagen.nl/kaniktoeslagkrijgen.

Beeld: ©Dienst Toeslagen

Attenderingsactie 2024 is uitbreiding na succesvolle actie in 2023

In 2023 voerden we deze attenderingsactie uit met 20.000 mensen. Toen bleek de attenderingsactie zeer effectief in het stimuleren van zorgtoeslagaanvragen. 62,6% van de mensen die een brief ontving, vroeg alsnog zorgtoeslag aan. Daarom herhalen we deze campagne dit jaar en breiden die verder uit. Daarnaast draagt de actie bij aan de doelstelling uit ons Jaarplan 2024 waarin staat dat we niet-gebruik willen terugdringen.  

Vitale voorzieningen voor iedereen betaalbaar

Elk jaar ontvangen zo’n 6 miljoen huishoudens 1 of meerdere toeslagen. Voor veel mensen zijn toeslagen een belangrijke financiële bijdrage in de kosten voor een zorgverzekering, voor de huur van een woning of de opvoeding van hun kinderen. Toch blijkt uit onze meest recente cijfers dat ongeveer 11,5% van alle toeslaggerechtigden geen gebruik maakt van zorgtoeslag en 13% niet van huurtoeslag, terwijl ze hier wel voor in aanmerking komen. Dienst Toeslagen wil vitale voorzieningen voor iedereen betaalbaar maken. Daarom wijzen wij hen op hun mogelijk recht op een of meerdere toeslagen. 

Relevante links