Experiment Vroegsignalering geldproblemen start 1 juni

Dienst Toeslagen, Belastingdienst en tien gemeenten gaan samen mensen met betaalachterstanden helpen. Met het Experiment Vroegsignalering willen we ervoor zorgen dat deze mensen niet in grote(re) geldproblemen komen. Ook onderzoeken we zo of hiermee een nieuwe groep mensen met geldzorgen in beeld komt bij gemeenten.

Het experiment richt zich op mensen die na een aanmaning hun belasting of te veel ontvangen toeslag niet hebben betaald. Het experiment start op 1 juni en duurt 2 jaar.

Aanpak

In de huidige invorderingsaanpak moeten mensen de volledige aanmaning binnen 2 weken betalen. Doen ze dat niet, dan volgt uiteindelijk een dwangbevel. In het experiment bieden Dienst Toeslagen en de Belastingdienst deze mensen eerst hulp aan. Dat gebeurt per brief én per telefoon.  Kunnen we hen niet helpen? Dan geven we hun gegevens door aan de gemeente. De gemeenten benaderen deze mensen vervolgens en bieden hen hulp aan. De mensen krijgen extra tijd om te betalen, zodat ze samen met de gemeente een oplossing kunnen zoeken voor hun problemen.

Een persoonlijk begeleider helpt een cliënt met het regelen van toeslagen
Beeld: ©Dienst Toeslagen / Dienst Toeslagen

Vrijwillige deelname

De betrokken mensen kunnen er voor kiezen om niet mee te  doen. In dat geval geven Dienst Toeslagen en de Belastingdienst hun gegevens niet door aan de gemeente.

Meerdere voordelen

Met deze samenwerking verbeteren Dienst Toeslagen, Belastingdienst en de betrokken gemeenten hun persoonlijke dienstverlening aan mensen met geldzorgen. Met vroegsignalering voorkomen we grotere geldproblemen en de gevolgen daarvan. Zoals problemen met opleiding of werk, gezondheid, woonsituatie of sociaal isolement. We verminderen ook de  maatschappelijke kosten voor schuldhulpverlening. Schuldeisers krijgen of eerder hun geld of ze weten eerder waar ze aan toe zijn.