De Aanpak Geldzorgen 2025-2027 van Dienst Toeslagen richt zich op het voorkomen van problematische schulden. We willen inwoners met geldzorgen eerder signaleren, hen persoonlijk ondersteunen en samenwerken met partners om de best mogelijke hulp te bieden.
Drie pijlers
De Aanpak Geldzorgen van Dienst Toeslagen rust op drie pijlers:
- We weten burgers met geldzorgen eerder te bereiken.
- Via persoonlijke hulp kunnen we deze burgers zelf helpen of effectief doorverwijzen.
- We verbeteren onze dienstverlening en trekken daarbij op met andere overheden.
De nadruk ligt op preventie. Daarvoor werken we aan een verbeterd signaleringsmodel om mensen met geldzorgen eerder in beeld te krijgen. Ook werken we (nog) intensiever samen met maatschappelijke partners.
Samenwerking met maatschappelijke partners
NVVK-convenant
De NVVK is de grootste branchevereniging voor schuldhulp en financiële dienstverlening. De vereniging zet zich in voor kwaliteitsstandaarden voor de dienstverlening.
De organisatie let op de belangen van schuldeisers en maakt met zoveel mogelijk (koepels van) schuldeisers werkafspraken over een efficiënt minnelijk schuldhulptraject. Ook werkt ze samen met verwante organisaties, brancheverenigingen en ministeries.
Dienst Toeslagen tekent op 1 juli 2025 een overheidsconvenant met de NVVK. Met deze overeenkomst
- bieden we hulpvragers sneller duidelijkheid tijdens een minnelijke schuldregeling (MSNP);
- zorgen we voor kortere lijnen tussen hulpverlener en overheidsschuldeiser;
- dragen we bij aan de brede ketenaanpak problematische schulden.
Lees meer over de NVVK
Experiment Vroegsignalering
Dienst Toeslagen, Belastingdienst en tien gemeenten helpen samen mensen met betaalachterstanden. Het Experiment Vroegsignalering wil zorgen dat deze mensen niet in grote(re) geldproblemen komen. Ook onderzoeken we zo of hiermee een nieuwe groep mensen met geldzorgen in beeld komt bij gemeenten.
Het experiment richt zich op mensen die na een aanmaning hun belasting of te veel ontvangen toeslag niet hebben betaald. Het experiment startte op 1 juni 2025 en duurt 2 jaar.
Lees meer over het Experiment Vroegsignalering
Persoonlijk begeleiden
Dienst Toeslagen wil de mensgerichte benadering versterken. Zo is Persoonlijke begeleiding bedoeld voor mensen die extra hulp of begeleiding nodig hebben bij het regelen van hun toeslagen. Wij zorgen voor een persoonlijk aanspreekpunt en hulp op maat. Maatschappelijk dienstverleners en intermediairs kunnen onze persoonlijk begeleiders inschakelen voor hun cliënten.
Lees meer over Persoonlijk Begeleiden
VoorzieningenWijzer
De Voorzieningenwijzer is een praktische tool die alle inkomensondersteunende regelingen in Nederland in kaart brengt. Hulpverleners van gemeenten en andere organisaties gebruiken deze tool om samen met inwoners te kijken waar zij recht op hebben. Blijkt uit de tool dat iemand recht heeft op een of meerdere toeslagen? Dan kan een medewerker van Dienst Toeslagen meteen helpen met de aanvraag.
Lees meer over de VoorzieningenWijzer
Geldfit
Geldfit is een maatschappelijke organisatie die inwoners helpt bij het vinden van de juiste schuldhulp. Via de website van Geldfit kunnen mensen een korte vragenlijst invullen (telefonisch is ook mogelijk). Op basis daarvan worden zij doorverwezen naar de juiste instantie. Dienst Toeslagen heeft op dit moment een overeenkomst van één jaar met Geldfit om de samenwerking uit te testen.
Lees meer over Geldfit