Blog - Laat geen geld liggen: “Je kan nog tot en met 1 september toeslagen over 2023 aanvragen”

Weblogs Dienst Toeslagen

In mijn vorige blog vertelde ik over de hulp in de buurt bij het regelen van toeslagen. Vandaag schrijf ik over het niet gebruiken van toeslagen. Wist je dat 1 op de 10 mensen die recht heeft op toeslagen ze niet aanvraagt? Dit terwijl we verwachten dat veel van hen het geld goed kunnen gebruiken. Gelukkig kan iedereen nog tot en met 1 september van dit jaar toeslagen voor vorig jaar aanvragen. Het gaat hierbij om huurtoeslag, zorgtoeslag en het kindgebonden budget.

Beeld: ©Dienst Toeslagen

Met toeslagen kunnen mensen een deel van de zorg, kinderopvang, huur of zorg voor de kinderen betalen. Soms vragen mensen geen toeslag  aan, omdat ze niet weten dat ze er recht op hebben. Dat zien we bijvoorbeeld bij jongeren die net 18 zijn geworden. En soms vragen mensen het niet aan omdat ze willen voorkomen dat ze later geld terug moeten betalen. Wij vinden het belangrijk dat ook deze mensen krijgen waar ze recht op hebben.

Komen mensen bij ons aan de balies voor een vraag over een lopende toeslag of over de belastingen? Dan wijzen we hen erop dat ze mogelijk recht hebben op toeslagen.

Niet-gebruik verlagen

Bij Dienst Toeslagen hebben we het hele jaar aandacht voor mensen die geen toeslagen aanvragen, terwijl ze er wel recht op hebben. We willen zoveel mogelijk mensen herinneren aan hun mogelijke recht op toeslagen. En hen erop wijzen dat ze veranderingen in hun leven altijd meteen doorgeven. Want zo verkleinen ze de kans dat ze te veel of te weinig toeslag krijgen.

Komen mensen bijvoorbeeld bij ons aan de balies voor een vraag over een lopende toeslag of over de belastingen? Dan wijzen we hen erop dat ze mogelijk recht hebben op toeslagen. We werken hiervoor ook samen met verschillende organisaties. Ook informeren we via publiekscampagnes. We zien dat dit effectief is, want de aanvragen stijgen als de campagne zichtbaar is.  

Sommige mensen vinden het achteraf aanvragen prettig. Dan weten ze namelijk hoe hun situatie écht was. Hierdoor voorkomen ze dat ze te veel of te weinig toeslag krijgen.

Achteraf aanvragen

In deze tijd van het jaar – richting 1 september - doen we nog nét wat meer. En informeren we mensen ook persoonlijk. Toeslagen kan je namelijk ook achteraf aanvragen. Dat betekent dat je nog tot en met 1 september huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget kunt aanvragen over het jaar daarvoor. Voor kinderopvangtoeslag geldt dat je dit tot 3 maanden terug kan aanvragen.

Sommige mensen vinden het achteraf aanvragen prettig. Dan weten ze namelijk hoe hun situatie écht was. Hierdoor voorkomen ze dat ze te veel of te weinig toeslag krijgen.

De afgelopen periode stuurden we 150.000 huishoudens een brief. Hierin lieten we weten dat ze – op basis van de door de Belastingdienst vastgestelde inkomens in 2023 – mogelijk nog zorgtoeslag uit 2023 konden krijgen. In de brief vroegen we te checken of ze er inderdaad recht op hadden. En de toeslag zo nodig aan te vragen. Het is een vervolg op een succesvolle actie vorig jaar. Toen vroeg ruim 60 procent van de 20.000 briefontvangers toeslag aan.

Heb je geen brief ontvangen? Ook dan is er een kans dat je nog toeslag kunt krijgen. Dus check vooral of je er recht op hebt.

Checken en aanvragen

Heb je geen brief ontvangen? Ook dan is er een kans dat je nog toeslag kunt krijgen. Dus check vooral of je er recht op hebt. Dat doe je door een proefberekening te maken voor 2023 via toeslagen.nl/proefberekening. Een tip die ik wil meegeven: als je toeslag aanvraagt voor 2023, dan vraag je dit ook aan voor 2024. Daarom is het belangrijk om te controleren of je in 2024 óók recht hebt op toeslagen. Dat doe je door ook voor 2024 een proefberekening te maken. Maar dan met je verwachte persoonlijke situatie.

Geef veranderingen altijd door

Verandert er in de tussentijd iets in je situatie? Bijvoorbeeld omdat je meer of minder gaat verdienen? Dan is de kans groot dat je recht hebt op meer of minder toeslag. Het is belangrijk dat je deze veranderingen in je leven daarom altijd meteen laat weten aan Dienst Toeslagen. Dat kan via het portaal Mijn toeslagen of via de nieuwe app. 

Hulp voor jezelf en een ander

Hulp nodig? In mijn vorige blog vertelde ik dat je nu bij 600 punten hulp kunt krijgen bij het aanvragen of wijzigen van toeslagen. Verspreid over Nederland. Welke punten er bij jou in de buurt zijn, vind je online op toeslagen.nl/hulp. Ook kan je natuurlijk gratis bellen naar de BelastingTelefoon.

En denk je dat iemand in jouw omgeving recht heeft op toeslagen? Laat die persoon dan vooral weten dat je nog tot en met 1 september toeslagen kunt aanvragen over vorig jaar. Zo zorgen we dat iedereen krijgt waar hij recht op heeft.